Madeleinekakor

Madeleinekakan sägs ha tillkommit efter att den polske exilkungen Stanislaw Leszczynski som ska ha gjort kakans bekantskap under ett besök på slottet Commercy år 1755 och därmed namngivit kakan efter bakerskan, en bondhustru vid namn Madeleine. Eftersom Stanislaw dotter var gift med den dåvarande franske kungen Ludvig XV kom kakan att bli mycket populär i Versailles.

Skälet till att kakan har nått sin berömmelse beror på den franske författaren Marcel Proust som nämner den i sin svitroman På spaning efter den tid som flytt där doften och smaken av en sådan kaka, doppad i lindblomste återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen i en central scen. Härigenom har madeleinekakan blivit en allmän metafor för något som väcker minnen, ofta från barndomen.
 
 
Ingredienser
65 gram smör
65 gram socker
2 ägg
1 dl mjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 citron
Florsocker till garnering
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj 12 madeleineformar
3. Vispa socker och smör poröst
4. Ha i ett ägg i taget
5. Sila ner mjölet och tillsätt därefter citronskal och vaniljsocker
6. Blanda alla ingredienser till jämn smet
7. Fördela smeten i formerna
8. Grädda kakorna i 10-12 minuter
9. Låt svalna på galler
10. Garnera med florsocker
 
| |
Upp